Palmstrands schäfrar

Senaste inläggen

Av Nina Palm - 11 oktober 2013 07:38

Nu råder höstkänsla på riktigt och även om det är varmt ute börjar löven gulna ordentligt och det blir mörkt tidigt om kvällarna. Mysigt på nåt vis även om just mörkret är så där fräckt  .

_

Veckan som gått har varit rätt lugn. Frasse blev bra i magen igen i början av veckan medan vi fick åka och handla dietmat och Canikur till Faxe till det facila priset av 520kr, detta för en 2-kilospåse mat och en tub Canikur. Samma dag som de dyra specialgrejerna inhandlades levererade Faxe - så klart    - den första bajskorven värd namnet ... men för säkerhets skull satte vi honom på dietmat ändå.

_
  
Dyr i drift bland höstlöv    

_
Yaxxon är fortsatt frisk i magen - tack gode gud för det  !

_
Jag och Yaxxon har iallafall varit väldigt flitiga och tränat alla kvällar sen i söndags, utom i onsdags för då var det medlemsmöte på klubben och dessutom ösregnade det. Jag gjorde ju så med krypet, att jag tränade lite kryp varje dag och efter en vecka kunde han krypa fint. Det vi har tränat på är: sitt i grupp (utan grupp), fjärrdirigeringen sitt/ligg/stå och sättande under gång + lite fritt följ med fokus på högersvängar och halter + helt om. Igår tillkom apportering av vittringspinne utan att gnaga ihjäl pinnstackaren. Igår körde vi vårt fjärde pass och han satt utan stödkommando och bekräftelse i 1.5 minut, sättandet under gång funkade utmärkt och fjärren var riktigt stabil trots att jag stod på 7-8 meters avstånd. Han flyttade framåt 10 cm ungefär men prickade växlingen mellan sitt och stå ALLA försöken  . Det som fortfarande är svårt för honom är att lägga sig bakåt från stående men det jobbar vi vidare med. Apporteringen av vittringsapporten då? Njae - inte så bra men än är det ju en vecka kvar så vi kämpar på. Körde lite inkallningar och fotgående där Yaxxon fick ha apporten i munnen och då funkar det ju helt ok, värre blir det när han ska hämta pinnen så där lär vi inte få några stilpoäng på ett tag  . Apropå stilpoäng ska jag gå igenom reglerna för lydnadsklass 3 och se om det är nåt jag har missat och dessutom ska jag försöka lära mig i vilken ordning momenten kommer ... Noll koll kokosboll   . Det ska allt till en del flyt för min best ska klara sitt test   .

_
Frasses ryggsmäll från förra veckan har lett till att han bara fått gå korta rundor i koppel och igår, när vi gick på Frassetur, kunde vi glatt konstatera att han helt och hållet slutat släpa med klorna i backen med ena bakbenet  . Det är det enda kvarstående vi noterat är nämligen, att han efter nån kilometers promenad kunnat släpa en bakklo i marken.

_
I övrigt har det inte hänt ett dugg. Ikväll ska vi premiärsmaka vår nyinfrysta oxe, fredagsmysa och förmodligen falla i fredagskoma (iaf jag). Imorron väntar både skogning och socialt evenemang i Vetebröd så det gäller att vara utvilad   .

_
ANTAL STEG I MÅNDAGS: 11 423
ANTAL STEG I TISDAGS: 10 886
ANTAL STEG I ONSDAGS: 7 287
ANTAL STEG IGÅR: 11 259

_
"Classy is not an attribute - it's a decision."   

ANNONS
Av Nina Palm - 7 oktober 2013 07:22

I lördags blev vi med en fjärdedels oxe - färdigstyckad och vakuumförpackad så klart - och igår stod Jonas och fixade med allt kött så att vi skulle kunna frysa in det i portionsförpackningar ... att stå och mala 20 kilo köttfärs skojar man inte bort även om man har en aldrig så modern köttkvarn att tillgå  .

_
Alla eventuella planer på att bli vegetarianer under det närmaste året är därmed officiellt skrinlagda  .

_
Här var det meningen att jag skulle lägga in en av Coops reklamfilmer men tydligen funkar det inte att lägga in Youtube-klipp idag så det får bli en klickbar länk istället  .

_
I övrigt har det varit en rätt seg helg på det stora hela. Faxe och Frasse blev magsjuka i fredags och istället för att åka med mig och Sebastian till Åhus fick Jonas stanna hemma och vara bajsvakt hela lördagen   . Det var dock mysigt att åka till Åhus och träffa familjen och äta en mumsig middag och - icke minst - att träffa Kajsa Karlsson  . Kajsa firade sin 100-årsdag, i människoår räknat, i veckan och hon är en pigg hundraåring som tar sig vissa friheter ... Typ. Vad sägs om att försöka SKÄLLA till sig mat från matbordet   ?! Väl i Åhus upptäckte vi att Sebastian numera har vuxit om mina 177 cm - vad hände lixom   ? - och så fick vi en Moccamaster-kaffebryggare med oss hem eftersom mamma hade vunnit en superspejsad ny kaffebryggare i ett lotteri   .

_
Igår var det meningen att vi skulle ha åkt ut och tränat i skogen men det sket sig - i ordets absolut mest bokstavliga bemärkelse   - eftersom varken Frasse eller Faxe blivit ok och för jag skulle ha dött skämsdöden om någon av mina träningskamraters hundar hade blivit sjuka i veckan bara för att Yaxxon skulle ha visat sig vara smittbärare även om han inte är sjuk själv *peppar peppar*.

_
Istället för att träna fixade vi lite i trädgården. Jag vinterrensade ytterligare några meter rabatt, Jonas klippte gräs och kanter och så vek vi ihop poolen och poolskyddet för att sedan med gemensamma krafter trycka in alltihop i en hylla i garaget   . Jonas S. har nu fått sin alldeles egna lägenhet och i torsdags kväll var han och hans flytthjälpare och hämtade alla grejer från vårt garage och jag passade på att stuva om lite grejer som stått placerade lite varstans. Den numera poolbefriade kuvösen fick sig oxå en genomgång  .

_
När allt fix var klart tog jag och Yaxxon oss ett lydnadspass i trädgården. Vi fokuserade på våra sämsta moment - sitt i grupp, sättande under gång och fjärrhelvetet  . Sitt i grupp (utan grupp) gick bra tycker jag. Han TYCKER att det är lite skumt att bara sitta men han gjorde inga försöka att lägga sig ner iaf. Han fick sitta två minuter varav första minuten med ett par stödkommandon. Sättande under gång "kan" han nu men själva sättandet hade ju förståss kunna vara snabbare men han sätter sig iaf. Fjärren sen. Med en halv veckas fördröjning fattade jag helt plötsligt igår vad/hur GBA menade när hon förklarade hur jag skulle få till back-stå från sittande och back-ligg från stående  . Jag ställde mig framför honom, ganska nära, och kommenderade "backa" och direkt när han ställt sig upp på bakbenen för att påbörja bakåtförflyttningen sa jag "stanna", gick in till sidan och belönade. Upprepade detta några gånger för säkerhets skull innan jag gjorde samma sak några gånger med läggandet, fast då med en stående Yaxxon framför mig. Efter detta gick jag ut på 5 meters avstånd och körde alla växlingar. Det blev nån liten miss men mestadels rätt. Vi tog en liten paus innan vi körde några påminnelser från nära avstånd och sen traskade jag ut på 10-12 meter och då höll jag på att dö fjärrlyckodöden på fläcken, Yaxxon gjorde nämligen alla växlingar rätt  ! Det kanske kan ordna upp sig ändå med den där fjärren  .

_
Frasse och Faxe är fortfarande inte helt kuranta i sina magar men de är iaf solklart på bättringsvägen  . Jonas har tagit en semesterdag idag för att hålla koll och det känns tryggt. Hundarna är ju sällan ensamma hemma många timmar men just idag är det en sån dag där vi båda skulle ha jobbat hela dagen och även om jag kan flexa ut tidigt hade det blivit väldigt jobbigt mentalt att sitta här och inte veta säkert. För att inte tala om hur jobbigt det hade blivit för hundarna om de hade blivit bajsnödiga mitt på dan  .

_
Ikväll ska vi plugga inför Sebastians NO-prov imorron och sen blir det säkerligen lite lydnadsträning oxå.

_
ANTAL STEG IGÅR: 7 856

_
Och så en Nalle Puh:
_
"För att visa att man inte alls blev rädd när man hoppade till, kan man hoppa upp och ner ett par tre gånger liksom för att motionera sig."   


ANNONS
Av Nina Palm - 3 oktober 2013 06:50

Igår var det Onsdagsparty och jag la fokus på momenten i lydnadsklass 3 eftersom vårt första försök att bli uppflyttade till elitklass i lydnad närmar sig med stormsteg  . Vi började med platsliggning, som gick bra och sen sitt i grupp som gick mindre bra  . För första gången på sex år blev Yaxxon ängslig och ville därför inte sitta kvar. Han tyckte det var jättejobbigt att en valp, som var snett bakom honom på hela 50-60 meters avstånd, var urförbannad på riktigt en längre stund och verkligen gav ljudligt uttryck för det. Yaxxon vred på huvudet och lyssnade på den jättearga valpen några gånger, öronen veks ner och till sist kom han smygande mot mig. Det har verkligen aldrig hänt att Yaxxon visat obehag på det viset - eller egentligen överhuvudtaget - och så klart gick jag bara och satte tillbaka honom och ställde mig närmare den sista stunden. Konstigt. Satte honom igen senare på en ljus plats på parkeringen och det gick bra trots skällande hundar, busande hundar och mycket rörelse runt omkring - puh   ! Att han (tyvärr   ?) struntar i hysteriskt skällande hundar visste jag ju iofs sen tidigare, det har vi nämligen fått den stora äran att testa på tävling  .

_
Jaja. Pratade med GB innan träningen angående fjärren och fick en del tips angående bakåtjobb och innan vi la på luren sa hon tröstande på typiskt GB-vis att "... a men va fan - de där lär du honom på en kvart"  . Nu räckte det såklart inte med ytterligare en kvart utan det är bara att konstatera att jag inte jobbat tillräckligt med ordförståelsen och bara lärt honom ATT han ska sitta, stå och ligga men inte HUR han ska göra det under åren   . Faxe lägger sig och sätter sig t.ex naturligt bakåt medan Yaxxon alltid har lagt sig framåt utan att jag brytt mig om det och det är det som gör att jag får problem i fjärren nu när han ska växla mellan alla ställningar utan att röra sig framåt  . Det är inte det att han promenixar framåt hejdlöst för att komma till mig utan snarare, att han inte låser frambenen konsekvent ännu och eftersom han inte gör det innebär växlingarna mellan sitt och stå respektive mellan stå och ligg att han rör sig framåt   . Det HAR blivit betydligt högre procent rätt växlingar (säg cirka 6-7 av 10 beroende på dagsformen) men det känns verkligen inte stabilt. Jaja. Jag la en kvart på det detta men insåg - som sagt - direkt att det lär bli många kvartar till innan det är klart   .  Fria följet och sitt under gång gick bra. Lite seg ner i sättande men inga tveksamheter om vad han skulle göra. Inkallning med ställande sen och där hade vi tjyvstart både från sittande och från stående  . Det momentet kan han på riktigt och efter en tillsägelse gjorde han momentet riktigt fint - full rulle, tvärnit, full rulle på MINA kommandon  . Vittringsapporteringen gick bra, rätt pinne och bra och balanserat "letande" båda försöken och där ska jag bara slipa på själva apporteringen, han ska få apportera spårpinnar satan i gatan för att lära sig att inte tugga på dem. Hopp apport är hans favoritmoment ... på gott och ont - herregud alltså   . Gosia fick ställa sig vid sidan av apporten och stötta med ett "tyst" för att han inte skulle morra på apporten (jag har nämligen en känsla av att det där morrandet ses med ännu mindre blida ögon i lydnadsklass  ). Fina, höga och långa återhopp och inte farligt med tugg på apporten innan avlämnandet. Det enda vi inte körde igår var rutan så den får vi ta en annan dag.

_
      
 
_
Övrigt som hänt sen sist har varit att Frasse skrämt oss rejält. Han tacklade Jonas i hallen när de skulle gå på promenix i måndags och jag vet inte hur han lyckades träffa Jonas ben för sen kunde det stackars Fräset inte lyfta på benet utan att ramla, han vinglade på bakbenen, svansen hängde rakt ner och ryggen var uppdragen lika skarpt som en ostbåge  . Vi fick ju full panik så klart och trodde att hans sista stund var kommen men efter massage (morr morr morr  ) av det uppdragna området mitt på ryggen, Romefen och vila är han ok igen  . Herregud alltså! Nu får han dock gå på lugna koppelpromenader ett tag och vi får hålla ett öga på rörelseapparaten baktill. Det som var bra var, att han inte reagerade på att Jonas tog svansen och böjde den rakt upp, något som inte brukar gå om en hund har en skada i läge L7S1.

_
 

_
Ikväll väntar tävlingsmöte och TK-möte på klubben och det lär väl vara det enda som kommer att hinnas med. Eventuellt hinner jag med en kvart fjärr oxå  .

_
ANTAL STEG I MÅNDAGS:15 283

ANTAL STEG I TISDAGS: 11 149

ANTAL STEG IGÅR: 9 165

_
Å så en Dr Phil i repris:


"Integrity means doing the right thing even when nobody is watching."   


Av Nina Palm - 30 september 2013 13:40

Ja. Ironiskt nog upptäckte jag de första symtomen på sjukdom i form av en lysande batterilampa när vi var på väg mot den årliga kontrollbesiktningen  . När besiktningen var avklarad utan anmärkningar (hurra  !) passade jag på att springa in till verkstan, som ligger vägg i vägg med besiktningen och fråga om de kunde kolla statusen på Silver Bullitts batteri med en sån där mätmojäng. Jodå - det kunde de och det visade sig då att batteriet var helt i sin ordning men att generatorn däremot inte funkade   . Verkstan rekommenderade mig inte att köra in till Malmö med havererad generator och där stod jag i regnet i ett industriomårde i Svedala utan bil, utan busskort och fick inte tag på Jonas, som (visade det sig) hade sin telefon på ljudlös. Verkstan förbarmade sig över mig och lånade ut en bil så nu åker jag runt i en raggarhottad Golf . Silver Bullitt ska jag hämta imorron.

_
 
Silverbullitt rullar ut med en godkänd-stämpel i lallan  

_
  
Mitt nuvarande åk - en hottad Golf GL från -94 med ...

_
  
... dubbla utblås   .

_
Helgen har gått i hundarnas tecken. I lördags gick SBK Malmös inofficiella klubbtävling, den s.k TK-tävlingen, av stapeln   . Det är en lagtävling i spår/uppletande/lydnad där ett eller flera lag från de flesta träningsgrupperna deltar. Från Onsdagsgruppen deltog vi med två lag - Lagett och Lagand(r)an. I Lagett spårade Ajaxx, Yalla körde uppletande och Yohnsson tog sig an lydnaden. I Lagand(r)an - sedermera omdöpt till Lag Helan och Halvan - spårade och letade Khan och Yaxxon gick lydnad. Tyvärr hade Ajaxx bry med sista benet på spåret och kom inte i mål inom tiden, surt eftersom han hade 5 pinnar av 6 med sig och där försvann 200 p vilket var lite svårt för Yalla, som fick ihop 70 p (av 100) i uppletandet och Yohnsson som fick ihop 78 p (av 100) i lydnaden att hämta hem   . Hur som helst hade Khan 4 pinnar av sex (betyg 8 = 160 p) och gjorde en jättefin debut i tävlingsuppletande där han hittade 2 föremål av 3 på 3 minuter och fick betyg 6.5 (65 p). Yaxxon gjorde en stabil lydnad (en helt värdelös inkallning med ställande ā la högre klass oräknad) och fick ihop 83 p av 100 och Lag Helan och Halvan kom på 6:e plats av 11  . En superrolig dag som jag tror vi som klubb verkligen behövde ! GRATTIS tjejlaget Goofys Harem från Rapportgruppen som vann   ! Efter tävlingen serverades en riktig god middag - signerad Irene, Bodil och Leif - i klubbstugan   .

_
Igår var det träningsdags i skogen och vi körde sök med Ybisarna Yalla, Yohnsson och Yaxxon. Mattias skötte stigen - tack  . Yaxxon fick, helt enligt plan, ett fullt ös jätteklös-pass med idel ädel träffar, bollek och inkallning till stigen. Tyvärr fick vi in ett gäng på 3-4 svampplockare i rutan som gjorde att det strulade till sig lite för honom vittringsmässigt på ena sidan men på det stora hela gjorde Kamelkungen en stabil insats  . Tyvärr fick jag lite huvudvärk så av det planerade markeringspasset blev det ingenting utan jag fick snällt åka hem istället  . Tack o lov blev det ingen migrän av huvudvärken så jag kunde roa mig med att mumma över hemmet och tvätta ett lass tvätt   .

_
Frasse har fått gå på ensam långtur både lördag och söndag och det är en ren fröjd att traska med farbror Fräs  .

_
ANTAL STEG IGÅR: 15 311
ANTAL STEG I LÖRDAGS: 15 646
ANTAL STEG I FREDAGS: 9 462

_
"En budget är att bli pank med beräkning."   


 

Av Nina Palm - 26 september 2013 07:37

Igår var det dags att ta tag i helgens tävlingsinsats, detta genom att träna lite på mitt och Yaxxons uppdrag i helgens lagtävling på klubben - högrelydnad light utan kommendering, svensk-IPO typ  . Herregud alltså! Det ÄR tjorvigt att köra ett lydnadsprogram utan att nån säger åt en vad man ska göra, särskilt fria följet är allt lite klyddigt att komma ihåg så att man hamnar på rätt ställe i slutänden  . Momenten är fritt följ, inkallning med ställande, 2 valfria apporteringar och hopp över hinder ... Vad jag minns. Tur det kommer att vara en visningshund först. Vi har fått mail om alla momenten - säkert både 2 och 3 ggr - men tyvärr fastnade bara mailet med fria följ-programmet. Aja.

_
Hur som helst hade Yaxxon koll på läget och gjorde sina trick riktigt fint (apportattackerna oräknade  ) och lite extra kul var att han inte vände i luften och slog i stolparna när han hoppade över 85-hindret  . Vi körde även platsliggning och sitt i grupp innan den andra träningen och Yaxxon satt fint i 2 minuter med lite stöttning.

_
Förutom den där lilla träningen hann jag inte med så mkt igår eftersom jag gick igenom prisskåpet och ordnade med beställningslista inför kommande tävlingar   . Det är  ju inte bara priser som ska delas ut, utan det är även plaketter med gravyr som ska klistras på priserna så att folk vet var de fått dem nånstans. Jag sparar själv inte på priser så det kom som en blixt från klar himmel det där inför förra tävlingen och vips var jag för sent ute  . Sen grejade jag med sponsorbreven som ska gå ut oxå och hann fånga Leif innan SM-mötet så att jag fick alla brev undertecknade av honom  . Nu ska jag bara ordna en sponsorpärm, sen är allt klart. Gött!

_
Annat som hänt sedan sökchocken är att jag varit hos doktorn och fått rätt svaga östrogentabletter utskrivna för ett helt år  . Jonas har en god vän som är doktor och som skrev ut samma tabletter för ett par månader i avvaktan på läkarbesöket och det var ju extra bra att den doktorn jag var hos höll med om att det var ett bra medicinval och lät mig fortsätta med samma. Medicinen har sakta men säkert gjort underverk och jag mår mycket bätte så här i övergången mot tantåldern  .

_
Yaxxon har fått träna BL inför första försöket i lydnadsklass 3 och bortsett från fjärren, som inte är vår bästa gren, funkar det mesta bra. Inte perfekt (det ligger som inte för Yaxxon, det här med att vara prickfri   ) men jag tycker att vi är betygsmässiga i alla moment. Sen finns det ju alltid grejer som KAN hända om vi har otur eller en dålig dag (lägga sig ner på sitt i grupp, stim och trams i vittringsapporteringen, behov av DK på återhoppet i hopp/apport, spontana växlingar i fjärren, tjuvstart från rutan vid avhämtning). Men har vi en BRA dag känns det som att vi ska kunna få till ett godkänt resultat.

_

Yaxxon     

_
Sen får vi ju inte glömma bort att Lill-Flaxet spårade upp en dement gammal man, som försvunnit från sitt boende här om natten   . Så klart fick Faxe fira med en alldeles egen cheeseburgare, jag menar hans husse är ju inte världens djurplågare för intet   .

_
 
_
Ikväll får vi se vad som händer i livet, inget är planerat nämligen. Jag sitter just nu mest och är nervös för att mina prisbeställningar inte ska komma fram ordentligt eller bli fel på nåt vis ....  .

_
ANTAL STEG I MÅNDAGS: ?
ANTAL STEG I TISDAGS: 10 639

ANTAL STEG IGÅR: 10 397

_
"Verkligheten är ofta den bästa satiren."   

Av Nina Palm - 23 september 2013 06:45

Igår var det dags för både mig och Yaxxon att prova på att tävla sök för första gången, nånsin. Jag har inte varit så där jättenervös tidigare men i lördags kväll började det allt hugga lite i magen ändå . Söket är ju helt nytt för oss i tävlingssammanhang (och relativt nytt även i träningssammanhang) och jag hade verkligen ingen aning om hur det skulle fungera när det var på riktigt. När jag väl kom till samlingsplatsen kl. 12 (!) var jag rent uppskruvad och tackar mina helt underbara klubbkamrater för lugnande småprat och pepp  . Drog startnummer 4 och blev ännu mer nervös när jag fick veta att Vicky och Yohnsson hade haft en misslyckat start och inte kommit igång riktigt och bara hade hittat en figurant inom tiden och att Jossan och Roxy hade brutit efter två funna figuranter  . Irene och Izla hade hittat alla tre figuranterna dock och detta med bra betyg  . På vägen upp mot rutan kollade jag vinden 120 ggr, funderade på vilken sida jag skulle börja skicka på och så memorerade jag det här med att koppla loss innan startlinjen och att gå framåt rejält efter de två första skicken  . Körde ett par markeringar på mig själv och påminde om avståndet och sen var det bara att gå in och köra. Vi hittade första busen på första skicket, Yaxxon markerade utmärkt och ihållande och stördes inte av att jag och ena domaren kom traskandes. Kallade in honom till mig, figgen kallades ut och då for ju Yaxxon iväg och skulle hälsa men jag lyckades avstyra det hyfsat iaf  . Andra skicket ut i andra hörnan i början av rutan gick bra och även de två efterföljande tomskicken. På fjärde skicket hade vi kommit cirka 60 meter in på stigen och där blev det träff på dold figge i en låda - utmärkt och ihållande markering igen. Bättre ordning vid framtagande av figgen och på transporten in även om Yaxxon tog en sväng bort till henne när hon ställt sig på stigen. 5:e skicket gick han ut lite söligt men med ett "UT!" vända han utåt på djupet och gjorde dagens snyggaste tomslag  . 6:e skicket tomt och på 7:e gick han ut med bra fart, slog framåt i ytterkant och hittade sista busen som låg helt dold under ett camonät på vägen in. Ytterligare en kanonmarkering och sen var vi klara. Jag tyckte själv att lydnaden på stigen kunde ha varit lite bättre    och att framslaget på ett av de fyra tomskicken var i dassigaste laget men jag var rätt säker på att vi skulle kunna få en 8:a (jag har ju verkligen ingen aning om hur saker och ting bedöms). Båda domarna hade - var och en för sig - kommit fram till betyg 9.5 och jag lovar att jag höll på att dö lyckodöden när vi fick våra betyg  . 9.5 På FÖRSTA försöket är ju fantastiskt på riktigt. Det hade jag ALDRIG trott. Jag räknade med en 7-7.5:a och helst betyg 10 på budföring för "stolpe in". Fick fina omdömen - mycket bra markeringar, mycket fint sökintresse, mycket bra figurantintresse ("på gott och ont") och bra dirigerbarhet. Det må ha varit lägre klass sök men jag kände mig som att vi hade vunnit VM  !

_
 

_
 

_
Efter söket var det först dags för platsliggning i skogen (detta har vi tränat onödigt lite på, slog det mig   ). Yaxxon låg för 10:an ändå och det var jag verkligen glad för. Budföringen sen och även där fick vi betyg 10. Med endast 13 tappade poäng ute i skogen kändes det rätt gött att köra in till klubben för lydnad  .

_

Lydnad med Yaxxon är ju alltid rätt så spännande men vi höll ihop hela vägen och skrapade ihop ganska bra poäng även om han var i busigaste laget:


Linförighet: 8 (trängde i vissa sekvenser och satte sig gamnackestyle i början)

Framförgående: 8.75 (vände upp i halterna)

Läggande: 7.5 (seg ner med lallan)

Inkallning: 9 (avslut)

Krypande: 8.5 (ngt hög bak i starten och för långt fram i position i slutet)

Apportering: 5 (tjuvade innan TL:s kommando, lyckades kalla tillbaka dock  , lite tugg)

Hopp: 8.5 (årets segaste sättande på andra sidan hindret, slog dock inte i)

Plats: 10

SUMMA: 242.75

_
Vi fick ihop 529.75 poäng, blev uppflyttade och vann tävlingen  
 !

_
 

Klubbkompisarna Katrin och Irene blev oxå uppflyttade - GRATTIS   !

_
Klubben fick även ett skyddscert igår - grattis Martin och Zting - och två uppflyttningar till elit sök - grattis Ronny med Jekyll och Håkan med Qaxe. Sen blev en före detta medlem och hennes man uppflyttade till elit rapport - grattis Eva, Anders och Grim  .

_
Sådärja. Nu är jag inne på att anmäla till högre klass i Ystad (när det nu är?) men först: lydnadsklass 3  .

_
Tack för alla grattisar igår och även idag. Nu ska jag klura på en sökträningsplan eller som Perra och Elin sa: "Du kanske ska börja träna nu då?" Jag har ju inte tränat mig trött i sökskogen precis utan har grejat med lite annat den senaste tiden  . Nu innebär inte detta att jag inte tränat sök - för det har jag verkligen gjort - men jag har tränat på andra ställen än i skogen. Faktiskt. Jag har tränat ganska mkt kombinerade markerings- och systemövningar och på att styra Yaxxon med min vänsterhand. Jag har tränat "UT!"-skick och stiglydnad i markerings- och systemövningarna och kanske är det just Yaxxons melodi? Nåt jag däremot ska göra nästa gång det blir sök i skogen är att backa bandet och köra minnesbild och sen låta Yaxxon "jaga" figuranterna framåt i rutan och ev blir det lite vindövningar och föremålsanskällningar. Sen ska jag varva mellan att låta figuranterna belöna och att jag gör det själv.

_
Idag tar vi det lugnt och fint i Bara iaf och möjligen, möjligen, möjligen blir det lite BL-träning.

_
ANTAL STEG I TORSDAGS: 12 561
ANTAL STEG I FREDAGS: 6 555

ANTAL STEG I LÖRDAGS: 10 514

ANTAL STEG IGÅR: 11 362

_
"When you choose the behaviour, you choose the consequenses."   

Av Nina Palm - 17 september 2013 09:07

Så var den sista semesterdagen här och det är inte utan att man börjar känna av lite onsdagsångest  . Fast på ett är det ju rätt skönt när allt går in i den vanliga lunken igen och utan jobbet blir ju ledigheten inte särskilt speciell så - det känns helt ok ändå.

_
Semestern har varit helt underbar. Vi har tagit alla dagar som de kommit och njutit av att bara vara  . Tror minsann att det får bli tradition med ett par sena semesterveckor. Väldigt njutbart!

_
Igår åkte vi ut till skogen för att träna lite sök inför kommande tävling  . Vi tränade tävlingsmässigt i en ruta som var ca 120 m lång och jag hade inte en aning om var busarna (Petra och Sabina) fanns. Vi startade upp med tre tomskick med fina framslag innan Yaxxon hittade Sabina och markerade henne ihållande och på rätt avstånd (!) ända till jag kom ut  . Två tomskick till innan Yaxxon efter lite snurr lokaliserade Petra som låg i en låda nergrävd i marken. Där krafsade han först på lådan innan han kom igång med skallen något så när iaf. Han stannade dock vid legan och skällde så pass att jag kunde vägledas ut till rätt ställe. Det här med nergrävda figuranter har vi bara tränat på/provat två gånger så jag kan inte förvänta mig mer än så och gillar läget   . Jag behövde en knuff i ryggen för att ta mig framåt på stigen i början. Efter söket - som med våra mått mätt - kändes mkt bra provade vi en budföring och den gick bra och det känns ju gött att ha den som komplement om det blir för stora avdrag i själva söket. Grejen med söket är ju att det enligt "alla" är så oerhört svårt och komplicerat att man nästan blir lite rädd för att prova sina vingar på tävling   . I spåret tänker man att huvudsaken är att man inte tappar för många pinnar på vägen och att upptaget är ok medan man i söket på nåt sätt känner att man måste vara på elitnivå redan i lägre klass vad avser systematik, framslag, markeringar och gud vet allt. Yaxxon är 6 år gammal och om vi ska ha ett perfekt sök i alla avseenden kommer det att dröja till dess att han är 10 år innan vi enligt sökmyten är tävlingsklara   . Alltså provar vi och hoppas att det går vägen så pass att vi får betyg och att vi med hjälp av budföringen klarar en uppflyttning. Håll gärna en tumme eller två   !

_
  
Noslös Yaxxon med sin sökoutfit   

_
Faxe fick oxå träna sök och han gjorde som vanligt ett alldeles lysande jobb. Fullt ös, näsan på och finfina skallmarkeringar  . Både Petra och Sabina var helt dolda med camonäten och det känns som att Faxe verkligen har fattat att han måste slå på näsan för att göra jobbet och få sin belöning (lite humor var det allt att se Petra åka förbi i 190 mellan två granar hängandes i en brandslang  ).

_
På vägen hem tog vi en sväng in om Willys och väl hemma gick jag på en mysig kvällslångis med Frasse  .

_
Idag ska jag åka till Djursjukhuset och hämta sponsringspriser till tävlingen och passa på att vaccinera Yaxxon och så blir det nog nån form av träning oxå. Man vill ju lixom passa på när man har en hel dag ledigt. Nu faller mörkret snabbt framåt kvällarna och imorse när jag gick på kisseturerna var det bara 9 grader "varmt"   .

_
ANTAL STEG IGÅR: 13 837

_
"Samvetet är det som gör ont när allt annat känns så bra."   

Av Nina Palm - 14 september 2013 18:43

Ja alltså. Så här är det. Yaxxon är en mycket bra spårhund men även en mycket bra spårhund behöver träna spår mer än två gånger i kvartalet   . Det är bara för mig att ta skämsmössan i vacker hand och konstatera att det INTE går att leva på gamla meriter, särskilt inte om man ska tävla i elitklass spår som ju jag och Yaxxon har gjort några gånger med ett rent katastrofalt resultat  . Vi har haft framspår och alla pinnar in men med för lång tid, vi har haft framspår och tappat spåret efter 2 pinnar, vi har inte kommit ur upptagsrutan i tid, vi har haft bautatapp och bara haft 4 pinnar med oss in ett par gånger   .... Det enda som egentligen har fungerat alla gånger utom en är spårupptagen   . Sammanfattningsvis: DET. HAR. INTE. GÅTT. BRA.

_
Jonas tränade sjukt mycket spår med Yaxxon under ett drygt år och Yaxxon fick så extremt goda omdömen om sitt spårarbete så att han fick stanna på utbildningen i Karlsborg hela tiden ut trots att han inte kunde delta i den viktiga skyddsträningen pga. en pencillinbehandlad halsinfektion. Det var även dessa omdömen som gjorde att han fick en prövotid efter ett hyfsat men inte lysande L-test (som utfördes efter 2 veckors vila efter första toncilloperationen och 2 veckor före andra operationen). Ja och det är dessa omdömen som gjort att jag tränat spår med vänstran, dvs. när jag inte haft nåt annat roligare att träna på och då inte särskilt engagerat .

_
Igår åkte vi ut till Revinge för att träna spår. Jag trampade ett 1100 m långt spår åt Faxe, som numera - efter monstermycket spårträning - spårar grymt bra. Faxe bara susade igenom sitt spår på det extremt torra underlaget i rätt så kraftig vind och med tanke på att han susade överallt utom i spårriktningen under sådana här förhållanden för bara några månader sen, blev jag väldigt imponerad  . Sen var det Yaxxons tur. Upptaget gick bra, första vinkeln gick bra och sen tuffade det på ett par hundra meter innan fick vi problem i vad som skulle visa sig vara en spetsvinkel och jag blev bara så jävla LESS  . "Kul! Fattar du nu att jag inte anmäler till nåt jävla elitspår, vi går vilse direkt - vi har väl säkert gått över nån pinnjävel oxå va? VA?! VA?!"   ...  Jonas ignorerade mitt barnsliga utbrott och informerade mig om att det iofs är bra att jag överlåter spårarbetet åt min hund men att jag gott kan vara lite mer aktiv som förare och samarbeta mer med min hund när han får bekymmer ...  . "Vaddå samarbeta? Jag vet väl för fan inte var vi ska?!"   Jag fick rådet att strama upp linan lite och backa bakåt i spåret och hjälpa honom att hitta utgången på det viset. Jag stramade upp linan nätt och började dra mig bakåt och vips var Yaxxon tillbaka på spåret och hittade en apport  . Jag fick hyfsad kontroll på min irritation och med hjälp av Jonas stöttning tog vi oss runt spåret på ett bra sätt. Det VAR verkligen inte lätt med vinden, koskiten, kullarna och det torra underlaget och vi tappade två pinnar, men vi kom runt. Yaxxon fick sin älskade boll och jag insåg - till slut - att jag faktiskt måste träna spår. Sent ska syndaren vakna  .

_
Idag hade Onsdagstårtgruppen mark på Revinge och min plan var att träna "spårtapp". Jonas trampade ett spår med i runda slängar 27 000 vinklar av olika modeller och min uppgift var att vara "med" och hålla kontakt med Yaxxon med linan och agera när han fick tapp genom att strama upp linan lugnt och fint, dra mig bakåt i spåret och sen hänga på när han nöp i igen   . I början fick Jonas blanda sig i och styra upp lite men i de sista 6-7 vinklarna klarade jag mig alldeles själv och jag vet inte riktigt vad det var som hände men tappen och kontrollerna blev färre och färre för Yaxxons del och på nåt vis kändes det som att jag verkligen VISSTE var spåret gick trots att jag verkligen inte hade en aning ...  . Vilken GREJ!

_
 
_
 

_
Faxes spår, som Lotta hade trampat, gick bra och det enda Jonas kände att de behöver jobba på framöver är vindavdrifterna som kan bli lite väl bra tilltagna för det lilla Flaxet   .

_
 

_
 

_
Dagens uppletande kördes på en bakgård med staket runt, en infart, ett hus med en spännande trappa, en soptunna mitt i alltihop och halva rutan var en grusplan  . Yaxxon gjorde ett finfint jobb i värmen. Hjälpte honom med sista föremålet där vi fick lite problem. Lät honom vinda in föremålet, satte honom nära det, gick tillbaka till baslinjen där jag kallade in mitt lilla bus och skickade ut honom direkt med "ut!".

_
Man kan lugnt säga att vi sitter skönt på locket nu och det kvällens sista uppdrag blir att gå på långtur med Frasse Tjo Fräs   . Det är fortfarande för varmt att ha honom tokskällandes i bilen och sen låta honom bränna på frassestajl i ett spår.

_
För övrigt håller vi nu på att somra av vår trädgård och poolen är snart tömd.

_
ANTAL STEG IGÅR: 13 866
ANTAL STEG I FÖRRGÅR: 13 498

_
"Du har delvis helt rätt."   

Presentation


PALMSTRANDS SCHÄFRAR

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Palmstrands schäfrar med Blogkeen
Följ Palmstrands schäfrar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se