Palmstrands schäfrar

Alla inlägg under oktober 2012

Av Nina Palm - 5 oktober 2012 06:49

Igår kom Frasses efterlängtade och alldeles egna tjänstetecken från Mach  ! Inspirerat av hans gamla outfit men ändå helt klart med en civil hobbyhundslook. Tack snälla Marie för att du alltid grejar ända till det blir som man tänkt sig  !

_
 

_
 

_
  
Frasse i sin proffsoutfit som hädanefter (förhoppningsvis) kommer att användas av FaxeFlax   .

_
Igår var det en ganska vanlig torsdag i verkligheten. Funkar fint för mig. På kvällen höll jag fast vid min plan att ta varsin hyfsad runda med Frasse och Yaxxon och träna lydnad på fotbollsplanen på vägen hem  . Yaxxon var först ut. Hörsamhet, ordning och reda var devisen på själva promenaden och när vi kom till "lydnadsplanen" var han på helt perfekt träningshumör. Vi började med fritt följ i sakta marsch inklusive allt och eftersom han var koncenterad och allmänt välartad kunde jag öka till normal promenadtakt ganska snabbt. Gjorde lite oväntade manövrar som vanligt och han tappade faktiskt inte tråden en enda gång och inte varvade han upp heller  . De småfel som blev rättade jag till direkt och tydligt och när vi kommer i den här fasen båda två samtidigt, där allt bara fungerar, är det en jädra cool känsla  . Fortsatte med lite kortare inkallningar med ställande och läggande var för sig och även om farten kunde varit bättre var jag nöjd med att han LYSSNADE och faktiskt både stannade och la sig sitt allra fortaste. Krypstarter sen och efter det ett par hela kryp inklusive halter, vändningar och så. Han låg lite för långt fram mellan varven så vänstersvängarna fick jag hjälpa till med igår. Nu gjorde jag inte det efter de misslyckade svängarna utan direkt när jag märkte att han inte skulle kunna svänga rätt i den positionen han låg, han fick alltså backa först och sen svängde jag *stolt över mig själv*. Skallet är rätt stabilt - han skäller en aning för glest men ändå med bra kraft första sekvensen medan andra sekvensen alltid är tät och fin  . Har provat att heja på honom och dona för att få upp intensiteten men det blir mest pannkaka av det och det är ändå inte så glest att man börjar titta på klockan mellan skallen ... jag tror att det kan kosta mer än det smakar att greja med en liten detalj i ett annars bra moment  . Vi avslutade med fjärren - jag står kvar på nära avstånd ett tag till - och även igår reste han sig distinkt upp i stående på från både ligg och sitt. Från sitt tar han gärna ett eller ett par steg framåt dock. Konstigt nog verkar det svåraste för Yaxxon vara att sätta sig från stående . Belöning igår: godis.

_
Frasse var betydligt mer samlad igår än i förrgår - tack gode gud för det  . Vi körde ett ganska långt pass linförighet med många halter och vändningar i och han låg i rätt position nästan hela tiden och han satte sig dessutom rakt nästan varje halt  .  Framförgåendet som kraschade i onsdags (med mig) gick bättre igår men han har ju räknat ut vad som väntar när jag ska starta och framföringen blir det gärna plattan i mattan-varning på + att han gör ett galtasprång ut i kopplets längd . Men SEN, när han väl är ute i kopplets längd, går han normalt sett jättefint, rakt och lugnt. Skumma grejer. Körde riktigt långa sträckor igår med många halter (efter 25 meter) och jag gjorde dubbla framföringar och försökte klura med kommandot. Dubbla framföringar lugnade ner det hela lite medan tre framföringar = plattan i mattan  . Inkallningar utan inkallningar, dvs. sitt kvar, där jag gick ut 30 meter gick bra. Läggandet under gång är han jätteduktig på även om framföringen även där är lite väl livad för min smak   . Avlutade med att ta tag i vårt krypprojekt igen och just igår stannade han när jag stannade utan att behöva backa in i position. Vi är på ett steg i taget-nivå fortfarande. Provade gå 2 steg och det gick hyfsat det med men 3 steg = fel position. Belöning: godis.

_
Annars hände det inte så mycket igår precis. Torsdagskoma lixom  . Tur att det är fredag idag iaf även om jag ska övertida ett par timmar.

_
ANTAL STEG IGÅR: 11 865

_
"Ett beslut är ofta ett bevis på att man blivit trött på att tänka."   


Av Nina Palm - 4 oktober 2012 07:09

Idag har Frans, Frank och därmed även Frasse namnsdag   !

_

Grattis pucko   !

_
Grattis oxå till V-kullen, Kanelbullarna även kallade, på 7-årsdagen   ! En varm tanke till Vilja Vettvilling, på andra sidan regnsbågsbron ,som lagom till sin födelsedag får en lillasyster  .

_
Namnsdagsbarnet - numera med rätta kallad Tok-Frans - hade ingen av sina bättre dagar på träningen igår, det var herrejössesallinclusive-varning på hela tillställningen med mina mått mätt medan han själv säkerligen tyckte att hans prestationer gränsade till V Ä R L D S K L A S S  . Jonas hade varit på långrunda med honom och Yaxxon just innan det var dags att åka iväg till klubben och därför tog jag ut Yaxxon först och lät Tok-Frans komma ut och träna som 2:a. Big, BIG mistake, skulle det visa sig   . Han kunde apselut ladda upp sig trots förutsättningarna. Han for ur bilen (jodå - jag öppnade, stängde, krävde sitt kvar lugnt och fint innan han fick hoppa ut) som en ovanligt lurvig projektil och med ystra skall. När jag hade satt tillbaka honom i bilen fyra gånger hade han laddat upp sig ännu mer och det var bara att koppla honom för en åktur ner på planen   . Han fick springa av sig lite innan jag satte igång att värma honom och till sist kunde Jonas kommendera runt oss i en hyfsad linförighet. Det kostade på kan jag säga och den balansen vi oftast har numera var som bortblåst  . MEN det funkade hyfsat, som sagt. Framförgåendet som gått så bra den senaste tiden var helt vansinnigt och nånstans där lämnade jag över kopplet till Jonas ... som körde igenom hela appellydnaden med väl godkänt betyg  . Frasse gick ett helt ok framförgående när husse höll i kopplet, laddat och energiskt men ok, han la sig pladask på läggandet under gång, satt som gjuten både inför inkallningen och när Jonas kastade apporten (metall) och tjuvade inte på nåt håll på hoppet och tog inte sats från hindret . Jätteroligt ... att man lyckats nöta in NÅT i tossens hjärna även om det är lite surt att det ska till en husse för att det ska bli rätt när Tok-Frans är på "det" humöret  . Vi avslutade träningen med ett par budföringar som oxå gick bra.

_
Åsa G skrev ett tips till mig i gårdagens blogg om att köra sakta marsch för att få ner farten/intensiteten/tossigheten hos överglada hundar som t.ex Yaxxon och det slog mig att jag, när jag känt att Yaxxon varit för på, har kört ganska långa pass sakta marsch och att det har funkat bra. Skillnaden mellan Åsas tips och hur jag har gjort är, att hon föreslog att jag skulle börja med sakta marsch medan jag själv kört när det väl urartat   . Igår började jag vår träning med ordning och reda ner till planen och sen körde jag ett ganska långt pass fritt följ i sakta marsch med NOLL tolerans mot hopp, studs, trängning och plogning - lugnt och fint - och det kändes faktiskt riktigt bra när jag ökade farten en stund på slutet  . Lite tendens till skall i nåt enstaka marschanträde och stegförflyttning men det kändes faktiskt riktigt kontrollerat alltihop  . Körde inte så länge som jag brukar utan höll fast vid min plan att fixa till redan på första försöket. Fortsatte med sändande till ruta från 25-30 meter och det gick bra trots det "nya" avståndet. Varierade med att ha bollen på andra sidan rutan och att belöna med att jag kastade bollen till honom när han stod i rutan. Fjärren stå/sitt/ligg körde jag med ett lågt hinder mellan oss och han reste sig upp i ett distinkt stående på alla upp-kommandon - han vet när mojjan behöver pepp, den långe långbente  . Ska träna det här lite varje dag nu tänkte jag så att momentet blir klart.  Hopp-apport har han lärt sig och nu behöver jag bara säga hoppapport i ett ord, förut var jag lite pedagogisk och sa hopp ... apport ... hopp och visade att han skulle hoppa tillbaka. Vi avslutade med en tävlingsmässig vittringsapportering - Gosia la ut min pinne bland en bunke andra pinnar 10 meter bort - och tamejtusan så både letade han systematiskt, pinne för pinne, utan att plocka upp en enda förutom den rätta och kom in med den fint med enbart liiite tugg   . Igår var han verkligen min översmarta Kamelkungsälskling, den där Yaxxon  .
_
 

_
Flaxet fick oxå träna lydnad och sen höga inhopp/bett i bitkudden och det hade gått bra   . Även anskällningarna/bevakningarna börjar ta sig - där han har haft lite svårt att sitta ner/stå stilla och skälla utan han pendlar gärna fram och tillbaka, fram and Tobago som min pappa skulle ha sagt  . Han har ett väldigt fint och kraftfullt skall med hög intensitet, det ligger nog för honom att skälla igång action och när han inte får utdelning tillräckligt snabbt backar han ut, springer in, backar ut igen osv. Igår fick han koppel på sig och det köpte han bra även om han säkert blev lite förvånad när han inte kunde backa som vanligt för att ta sats framåt igen   .

_
 
_
Vi var ganska många som var på plats igår och som tränade trots pissevädret (regnade satan där ett tag) och det blev en riktigt mysig kväll   .  

_  
ANTAL STEG IGÅR: 10 803
_
"Lärdom är bra men erfarenhet är bättre."   



Av Nina Palm - 3 oktober 2012 07:13

Igår kväll gick jag först en långtur med Fräserbilen och tränade lite lydnad nånstans på mitten - återkommer till det - och när jag kom hem hade jag ont i hälsenorna IGEN   . Yaxxon skulle ju oxå få en långtur var det tänkt men det gick alltså inte utan jag tog fram cykeln istället  . Utrustade med lysdress på Yaxxon, lyse på cykeln, reflexväst på mig och med vår superficklampa i högsta hugg traskade vi iväg över fälten för att Yaxxon skulle få gå på toa och lite sånt innan cykelturen. So far so good. Väl på cykeln upptäckte jag att cykellyset inte lyste upp mer än en meter framför cykeln och att det INTE är särskilt enkelt att cykla på en beckmörk gropig grusväg och samtidigt hålla en hund i koppel och en ficklampa i handen som även håller i styret  . Yaxxon fick springa lös istället men det gjorde ingen större skillnad precis och när jag cyklade ut på en beckmörk landsväg var jag ju hur som helst tvungen att koppla honom igen och ... ingen större skillnad mot grusvägen  . Herregud vilka idiotiska idéer man får ibland  . Note to self: köp en pannlampa (och pumpa däcken på cykeln)! 

_
 

_
Jaja. Vi får trösta oss med att vi syntes iaf och när vi kom in i Bara igen, där vi dagen till ära inte hade strömavbrott, gick det ju bättre  .

_
Som sagt. Frasses träning: vi grejade med linförigheten och positionen som vanligt, nu börjar det sätta sig hos honom att han inte får belöning om han ligger på för mycket och jag har slutat påminna honom om att "backa" när han är i rätt sinnesstämning. Är han i gasen gör jag det fortfarande. Godisbelöning bakåt. Framförgåendet börjar bli mer och mer stabilt. Vi går väldigt långa rundor och jag korrigerar INTE sneda ställanden utan då får han sonika gå en bit till och en bit till innan vi stannar på riktigt. Går upp på "fel" sida om honom och belönar framifrån.  Tyvärr skuttar han fortfarande ut från mig när han får kommandot men han drar inte när han väl är ute utan går i löst hängande koppel  . Platsliggning 5 minuter gick bra. Han tycker inte om det men han gör det och jag ger honom lite manöverutrymme. Vill inte skälla på honom eftersom han tycker det är så svårt  . Sitt kvar och inkallningar gick bra igår och när vi hittade en bra pinne en stund senare passade jag på att träna på kasta ut den medan Frasse fick sitta kvar - svåååra grejer det där  . Bra grip, lite tugg men fint håll fast innan avlämning.

_
Yaxxon fick träna lite han med (jag var verkligen helt slut efter cykeltraumat) och vi körde fjärren (sitt/ligg/stå), kryp och fritt följ. Fjärren funkar så till vida att han förstår kommandot "upp" från både sitt och ligg men han rör sig framåt och behöver stödkommando "backa" (vilket vissa särskilt livade dagar innebär att han får en sökflashback och skäller = det nya momentet Skall-fjärr  ). Krypet funkade fint igår, bra starter och fina svängar och rätt position  . Fria följet ... njae - inga startskall iaf men däremot lite för mycket trängning och dålig reaktion i stegförflyttningarna, iaf i början.

_

Jag är verkligen INTE nöjd med fria följet, det kan vara jättebra men även hur dåligt som helst. Ojämnt på nåt vis och det är ju inte bra alls. Får fokusera på det ett tag nu och försöka hitta "rätt" i balansen eller åtminstone klura ut vad som gör skillnaden   . Det är ju ingen mening att nörda "inte så bra i början - jättebra på slutet" vecka ut och vecka in (detta gäller ju allt man tränar på egentligen). Är lite inne på att göra som jag gjorde med Kajsa på framåtsändandet - hon fick ett försök på sig och så rättade jag till det som blev fel då och sen slutade vi. Det var när jag började göra det som vi plötsligt fick ett bra framåtsändande på tävling - vi värmde med ett framåtsändande nånstans på tävlingsplatsen som jag fixade till och sen gick det bra i "skarpt läge".  Man kan ju inte "gå in sig" i moment hela tiden och lyckas på 3:e försöket   . Detta kom jag inte på själv utan det var Lillemor som gjorde så med Jänta ett tag och hon hade ett av de finaste framåtsändanden jag nånsin har sett. Nu är ju det svårare att göra med fria följet men jag tänker mig att jag kör det i 2-3 kortare pass per träning, fixar det som blir fel och sen gör annat mellan passen istället för att gå, vända, stanna och dona i 20 minuter.  Aja. Tål att tänkas på.

_
Ikväll väntar Onsdagsparty och till dess ska jag förhoppningsvis ha nån form av plan klar för träningen.

_
ANTAL STEG IGÅR: 11 937
_
Om du tror du vet allt är du dåligt underrättad."   

Av Nina Palm - 2 oktober 2012 08:54

Idag blir det en lång dag på jobbet för mig - gamen i mig skriker "show me the money" nämligen  . En jäkla tur att Jonas jobbar kväll och rastar Hobbisarna innan han sticker alltså  .

_
Igår var det TK-möte på klubben visade det sig ... det hade jag helt förträngt och istället för att ha en lugn hemmakväll, gå långpromenad och träna lite lydnad med Hobbisarna blev det att kasta på sig någorlunda presentabla kläder igen och köra in till stan för att gå på möte  . Mötet tog inte så där jättelång tid och var rätt givande men när jag kom hem hade Jonas redan hunnit ta med sig Hobbisarna ut på långrunda i mörkret  . Det är faktiskt lite extra kul att promenixa nu när de har så fina lysklänningar . Faxe hade minst sagt blivit välaktiverad under dagen och hade dessutom varit döduktig - särskilt på vindmarkeringarna   - så han fick sig bara en liten kissetur.

_
I söndags började jag dagen med att jobba några timmar innan jag åkte ut till Lilla huset på prärien för att leverera latte till Vicky och Mattias, som passar nämnda byggnad och dess djurbestånd under en vecka   . Jag hade ytterligare ett uppdrag (signerat min goa kompis Tommy i Hallstahammar) och det var att fotografera och hälsa på valparna efter PH Wilses Yoker och Yla  .

_
 

Tommys Demonen's Gilla   

_
 

Gruffa   

_
 

Greja (the gremlin)   

_
Alltså de var (är) ju hur fina som helst, vilka glada gosebär   . Fullt ös jätteklös och på upptäcktsfärd mest hela tiden. Efter ett tag fick de tag på Vickys bautanyckelknippa, som Gruffa drog ur Vickys byxficka så att nycklarna rasade ner rakt över huvudena på dem med en krasch. Världens roligaste leksak visade det sig ... Denna preferens kan eventuellt vara genetiskt betingad, deras morbror Yaxxon hade en nästan pervers förkärlek för nyckelknippor (tomburkar, burklock och annat skrammel) som liten   .


Fler bilder finns HÄR   .

_
  
Yaxxon 8 veckor med min nyckelknippa   .

_

Nyckelknippeleksfilm   

_
Efter valpgoset var tanken att jag skulle åka ut till skogen och köra sök men så blev klockan nästan halv fyra innan rutan var vallad och klar + att det var så många som skulle köra att jag bara kände "nä, jag måste hem och hälla mig på locket en stund, det är måndag imorron"   . Frasse fick dock hjälpa till att valla rutan innan jag körde hem och det gjorde han väldigt bra   . Han tycker det är buskul med mycket folk, särskilt om de säger "hej hej" när han kommer farandes.

_
Ikväll får vi se vad som händer. Hobbisarna ska på långtur iaf och förhoppningsvis ska jag samla kraft till träning av ett par moment per hund iaf.

_
ANTAL STEG IGÅR: 8 617

_
"Övning ger träning."    

Presentation


PALMSTRANDS SCHÄFRAR

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3 4 5
6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29 30 31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards