Palmstrands schäfrar

Alla inlägg under september 2012

Av Nina Palm - 10 september 2012 08:05

Herregud alltså. Det är inte bara att våra 80-talsinspirerade hallgarderobsdörrar i dystert bajsbrunt håller på att vita en efter en (ett renoveringsprojekt som legat i röret sen vi tittade på huset i januari 2011   ) utan igår på träningen på klubben gick ena bakdörren på Caddyn i herrejössesbaklås, deluxe, all inclusive   . Låset HAR varit lite klyddigt alltid (Milan, som hade bilen före oss, gjorde en nödöppningsanordning så att den vänstra (bakifrån sett) bakdörren kan öppnas inifrån) men detta ... Jag hade just stoppat Yaxxon i bilen på höger sida när vänsterdörren blåste igen med en jädra smäll och den gick icke att öppna igen  .  Bakom vänsterdörren satt Frasse och jag såg framför mig att vi skulle behöva ringa en låssmed (säkert skitbilligt med jour en söndag ..) eller att vi skulle bli tvungna att såga upp buren från Yaxxons sida för att få ut Fräset   . Jonas ryckte, tryckte, lyfte och donade och dörren flyttade sig inte en millimeter. Jag började nästan hyperventilera kan jag säga  . Tur att Jonas behöll lugnet, tänkte till och bad mig hämta skruvmejslar. När han hade fått skruvmejslarna klämde han sig in mellan dörren och buren och började pilla bort isoleringsplattan i dörren för att komma åt låsmekanismen och jodå, min händiga man fixade det   - dörren kunde öppnas och det visade sig att en del av låsmekanismen hade hoppat ut läge av smällen. Fascinerande att Frasse höll truten under hela proceduren, han som brukar låta som en bandhund i bilen oavsett vem som kommer för nära. Han kan ha känt på sig att hans kvällsmat låg i farozonen kanske   ?

_
 
Snart vita och fräscha   

_
Innan dörrintermezzot hade jag hunnit köra ett bra pass framåtsändande med Yaxxon - hade bollarna ute iofs men nånstans måste man ju börja   ... när det är en vecka kvar till tävling  . Han var jätteduktig och efter att ha fått ett par påminnelser i lina kunde vi köra utan linan. Perfekt var det inte men han gick ut fint, bröt av med stödkommando och höll en rak linje. Efter framåtsändandet körde vi inkallning med ställande och läggande och det blev väl ok men inte som jag vill ha det och det får vi ju nörda i veckan. Fattar inte att jag alltid (oavsett hur många ställande och läggande jag lägger in) får hundar som springer för kung och fosterland   . I det här läget hade jag uppskattat en lite mer kloppetiklopp-artad galopp ... Men men. Kryp och skall gick bra. En aning hög bak är han men nu håller han positionen fint och är tät och mkt låg fram i alla sekvenser   .

_
Frasse och jag fick hjälp av Röeeva med kommendering av momenten i appellen och det gick bra på en del sätt och sämre på andra sätt. Blandad kompott om man så säger   . Linförigheten och framförgåendet var jag nöjd med men sitt kvar:et strulade tyvärr men det var bara att behålla lugnet och göra om och innan jag la ner det projektet satt han kvar 3-4 gånger hur fint som helst   . Vi kämpar vidare, för det här bara SKA gå och jag tror det som gäller är, att jag är envisare än Frasse och gör om, gör om, gör om och gör om en gång till. Liiite väl spännande blev vårt lydnadspass när en tjej som stod rätt nära oss satte av i 190 i exakt samma sekund som jag och Frasse gjorde helt om halt - Frasse fick en skyddsflashback "AHA! fasttagande - det är ju mitt bästa moment!" och jädrar vilken tur att jag hade honom i koppel  . Nåt liknande har aldrig hänt och Frasse är inte elak eller så och sorterar väldigt bra men detta blev allt för likt skyddsträning för honom. Jonas tog det med ro och konstaterade att "han har ett väldigt bra återkallande!" ... vilken tur  .

_
Efter träning och dörrkaos grillade vi och medan vi satt där och käkade upptäckte jag att klockan blivit sen och att det var hög tid att åka hem till Sebbe, som inte hade velat följa med på dagens äventyr.

_
Faxe fick så klart oxå jobba igår - vi hade sån tur att vi fick hänga på Annika, Felicia & Co i deras VM-uppladdning på en idrottsplats inne i Malmö, tack   ! Först körde Jonas ett ganska rejält lydnadspass med Faxet med en massa folk och okända hundar runt omkring och Faxe höll fokus bra och var jätteduktig och energisk. Efter paus fick Faxe köra ett skyddspass med Roland Björkquist som figge - det såg bra ut. Faxe bet bra och visade dessutom fin attityd  

_
  
_
Fler bilder från skyddsträningen finns HÄR   .
_

I lördags var det party hemma hos Vicky och Mattias - vi firade Vickys 40-årsdag, inflyttningen i deras nya hus OCH ytterligare en terminsstart för Onsdagstårtgruppen   . En supermysig kväll med mycket och god mat och dryck, bra musik och hög stämning   . TACK Vicky och Mattias för en riktigt go kväll!
_
 
_
 

_
Idag väntar troligen en tur till Revinge för spårträning och säkert lite konditionsträning. God damn - I love being LEDIG   !
_
"Du har delvis helt rätt."   


Av Nina Palm - 6 september 2012 08:27

Så gött att vakna utan klocka utan av en kall nos, nätt mot kinden som meddelar "ok att du vill nanna länge men nu behöver jag faktiskt gå på toa jag med"   .

_
Nu är alla bären vädrade och matade och har somnat om medan jag sitter med en kopp kaffe och njuter av att det inte finns nån tid att passa idag   .

_
Igår var det TS-möte och eftersom Jonas och Faxet skulle iväg och skyddsa en runda med expertisen i Vollsjö åkte jag iväg och gick en hyfsad runda på våra gamla jaktmarker vid Blåsebergavägen i Malmö innan mötet  . Herregud vad det har vuxit upp runt "vår" stig - det var knappt man kom fram . Jag hade munkorgarna på för säkerhets skull, känner fortfarande att jag inte är helt cool med att vara ensam ute med Knoll och Tott sen de rök ihop för ett par månader sen. Är man inte lugn på djupet blir känslan ängslig och man överreagerar på skitsaker = bäddat för trubbel.

_
 

Visst är de stiliga   ?

_
 

Här se man att det är 2 kompisar som är på tur   

_
Efter rundan var det hög tid att rulla mot klubben för möte. Hann precis säga hej till Onsdagstårtgruppen   . Mötet avlöpte väl men eftersom vi inte haft möte på hela sommaren tog det lite tid. Mycket avhandlades och jag skrev protokoll.
_
Väl hemma hade min telefon dött batteridöden och gårdagens trauma var ett faktum - jag kunde för mitt liv INTE komma ihåg PIN-koden till telefonen   . HELT sjukt! Jag har slagit in den koden 25000 gånger och så var den bara borta, puts väck, verschwunden   . Åldern? Kanske, men jag tror inte det. Det här hände nämligen när jag var 25 år oxå, när mitt livs första bankomatkod som jag hade haft i 10 år bara försvann ur hjärnan (och kortet in i bankomaten efter tre försök)  . Hur som helst. Koden hade jag så klart, tillsammans övriga papper om abonnemanget, på jobbet och efter att ha försökt få fram min PUK-kod via "Mina sidor" på nätet var det bara att sätta sig i bilen och köra in till jobbet och hämta skiten. När jag såg koden insåg jag att jag ALDRIG hade kommit ihåg den om jag så hade haft 30 försök på mig   .

_
Idag får vi se vad som händer. Nu ska jag bara njuta en stund till av att inte ha nåt att göra.

_
ANTAL STEG IGÅR: 11 207

_
"Den som varken vill se framåt eller bakåt får se upp."   

Av Nina Palm - 5 september 2012 06:48

Igår fick jag en inspirationsattack och bestämde mig för att åka till klubben för lite lydnadsträning med både Yaxxon och Frasse. Ville checka av de nya momenten i BL-trean, som vi faktiskt börjat med, med Yaxxon och fixa med appellmomenten med Frasse   . Jonas och Faxe åkte iväg på sitt håll för att träna spår på grusplan och skulle ansluta senare.

_
Lilla fikat först, lite valpgos och lagom till det var dags att ta ut Yaxxon kom Jonas och Faxe inrullandes på parkeringen - vilket bara en stund senare skulle visa sig vara en skänk från ovan   . Yaxxon höll jag ordning på hela vägen ner på planen och han VAR välrastad men ändå blev det fullt ös jätteklös och helt värdelöst, vårt fria följ  . Han trängde, han plogade, han satte sig snett och segt och skällde upprört när jag - pga trängningarna - träffade hans haka med mitt vänsterben   . Jag tappade humöret, inte så till vida att jag nitade Yaxxon eller så men jag blev både ledsen, superirriterad och frustrerad ... ja och så blev jag biten i benet oxå (inte hårt iofs, men ändå)  . Inte bra, inte bra alls. Sammanfattningsvis kan man säga att jag tappade koncepterna på riktigt, fick avbryta och efter en paus lämna över Yaxxon till Jonas. Inte för att jag kapitulerade utan för att fortsatt nördande varken hade gynnat mig eller Yaxxon och för att jag behövde SE med egna ögon att han faktiskt kan det här. Yaxxon går nämligen väldigt fint med Jonas - fokuserad, lyhörd, i prick rätt position, bra och lagom energi ... han samlar ihop sig på nåt vis (blogghund-alert   !). Jag har gett Yaxxon lite för fritt spelrum och tillåtit honom att rocka loss för mycket och nu står jag där med resultatet  . Det är inte det att han inte kan eller vet vad jag vill att han ska göra utan det blir ... too much helt enkelt. Efter pepp och strategisamtal (och en paus för Yaxxons del) tog jag över igen eftersom jag kände mig lugn, beslutsam och i balans och vi fick till slut till ett riktigt bra pass fritt följ där jag kände kontroll och harmoni, allt blev rätt - bara så där  . Jag har sannerligen att jobba med här och jag inser, vilket jag har gjort länge iofs, att jag måste måste måste sluta ge Yaxxon så slappa tyglar i och runt träningen. Hur svårt ska det behöva vara  ? Han är lixom inte stressad/uppjagad som Frasse kan bli om han inte förstår, utan han har bara så jädrans KUL hela tiden och då behöver jag inte ens ha en boll i fickan, i handen, på huvet' eller under armen utan han tycker träningen i sig är en enda stor belöning   . Positivt säkert men när man går där och känner hur allt rasar samman är känslan allt annat än bra  . Dumt nog satsade jag på att avsluta träningen med att köra ett par inkallningar med stå och ligg och de gick inte alls bra de heller men det berodde nog mer på att Yaxxon var helt slut i huvet' efter den långa fria följ-träningen än på att han inte kunde - backade bandet rätt omgående, hur som helst, och körde korta inkallningar med ställande respektive läggande istället för att inte nöta in ett problem som vi inte haft förut . Sen är det alltid gött att lämna en träning med välförtjänta belöningar till vovven i färskt minne  .

_
Nån träning för Frasse blev det inte utan vi åkte iväg och gick en hyfsad prommis med honom istället   . Faxes spår hade gått ganska bra, det blåste en del tyvärr men han hade iaf haft fullständigt klart för sig vad han skulle göra trots det "svåra" underlaget  .

_
Ikväll blir det nog ingen träning för mig eftersom det både är TS-möte (kan för mitt liv inte vänja mig vid att säga TK, som det heter numera, eller TävlingsKommittéen ) och tävlingsmöte. Aja - det spelar ju inte så stor roll eftersom även jag har semester fr.o.m imorron   .

_
Igår kom förresten nya numret till huset upp och det blev ju bara hur snyggt som helst   .

_
 

Matchar nya lamporna perfekt (och flagghållaren ska verkligen bort ser jag nu   ).

_
 

Det gamla numret i övre vänstra hörnet   

_
ANTAL STEG IGÅR: 9 932

_
"Den blir inte utskrattad som först skrattar åt sig själv."   

Av Nina Palm - 4 september 2012 06:53

... att stiga upp när klockan ringer   .

_
Igår tog vi ytterligare ett steg mot riktigt bra flås på hundarna   . Kajsa och Nixx hade ju alltid grym kondis i sin glans dagar och det fick de främst av långpromenader varvade med intervallpass i form av långa budföringar hallaballoo-style på plant och springvänligt underlag, inget annat. Jag införde cykelförbud för mig själv efter en näradöden-upplevelse jag hade när jag skulle cykla ner till havet med Gråbenen och nästan höll på att köra ihjäl ett par medmänniskor på vägen   . Jag hade inte en chans att bromsa trots att Nixx både var ankrad i springern OCH i mkt kort koppel + stryp. Jag fick vråla HÅLL UNDAN! SE UPP! hela vägen och folk fick kasta sig åt sidorna och höra ett URSÄKTA FÖRLÅT FÖRLÅT! just innan vi försvann i ett rökmoln ... typ. Kajsa var mer lättmanövrerad men hängde gärna på i vansinnesfärderna   . Nu har jag börjat cykla med Yaxxon iofs men han är cirka 800 gånger mer lättmanövrerad än vad Nixx nånsin blev, alla hjälpmedel till trots   . Hur som helst. Yaxxon fick Lilla Passet intervall (budföring 4 x 150 meter x 3 med 5 min vila mellan skickomgångarna) och höll riktigt fin fart ALLA skick och hade t.o.m startskall (helt plötsligt  ) på de två sista skicken från mig. Faxe har - vad vi vet - aldrig sprungit budföringar under mer organiserade former och vi började förutsättningslöst med att jag blev stående och Jonas gick iväg med honom efter uppvärmningsrundan helt enkelt. Faxe var mycket bekymrad över att jag blev kvar och inte följde med och Jonas fick jobba för att få med sig honom och när han vände om och satte Faxe fot var det lixom inga problem - full sula mot mig, bollek, in till sidan "fot" och då upptäckte Faxe att "shit pappa är ju skitlångt bort!" och sprang när han fick kommandot "marsch!". Hur svårt är det lixom  ? Vi körde första skicket på ca 75 meter men sen ökade vi ut till minst 120 m utan problem   . Jag är ju inte den som är den men jag blev väldigt imponerad av Faxe, att han bara fattade och sprang för kung och fosterland   .

_
När de springtokiga var nervarvade och nöjda tog vi ut Frasse på en rejäl långtur och som han njöt av att vara själv med oss och att få utforska nya territorium   . Jag gick igenom hans päls med furminatorn i förrgår och nu ser han förresten riktigt slank ut igen.

_
Idag får vi se vad som händer. Eventuellt satsar jag på ett lydnadspass nånstans - liite sugen på att greja med lydnadsklass 3-momenten. Vi har en hemmatävling den 28 oktober och det hade ju varit grymt roligt att kunna vara med där och göra ett försök iaf   .

_
ANTAL STEG IGÅR: 13 033

_
"Om du tänker för länge på nästa steg, kommer du att tillbringa ditt liv stående på ett ben."   

Av Nina Palm - 3 september 2012 07:00

Jepp. Nu är den här, vår lilla extra semesterdos 2012   ! Herregud vilken bra idé det var då. Inte för att den berodde på nåt särskilt utan mest på att Jonas pga schemaplanering fick dutta ut ett par veckor lite senare helt enkelt och eftersom jag hade dagar kvar hängde jag på   . Jag jobbar mån-ons och sen är jag ledig fram till den 17 september   .

_
Igår var det skogningstajm för mig, Yaxxon och Frasse medan övriga nannade efter nattpass   . Helt perfekt väder var det till på köpet, dvs. molnigt och ganska svalt   . Yaxxon och Frasse fick spåra och eftersom jag har ont i mina hälsenor trampade jag spår själv, annars blir det en väldig massa promenixande eftersom vi försöker hänga på i de spår vi trampar ut åt andra, fall i fall nåt skulle strula är det bra att ha spårläggaren med sig nämligen   . Jag var missnöjd med apportmarkeringarna sist och därför la jag ett spår, som förutom en del spetsar och "konstiga" vägval innehöll ett par tre rejäla raksträckor i medvind (så gott det nu gick) för att s.a.s provocera fram apportmissar, både Yaxxon och Frasse tycker nämligen själva att de är ena jävulska spårhundar och när det väl blir autobahn i ett spår kan de lätt springa över pinnar medan alla pinnar som ligger i mer krångliga partier hittas   . Yaxxon fick ett ganska djupt upptag i sitt spår och Frasse direktpåsläpp (om man inte räknar de 10 minuter jag la på att få ut honom ur bilen under något så när ordnade former   ). Yaxxons gamla överljudsfart ut mot spåret var tillbaka och även om han bakspårade liiite för långt för min smak valde han rätt håll till slut och vi kom iväg bra   . Alla pinnar fick vi med oss (5 st på 1100 meter) och jag tyckte att han spårade bra även om han var lite snurrig i nån vinkel. Frasses direktpåsläpp fungerade fint vilket innebar att jag varken ramlade av rycket eller kände något kaos. Även Frasse hittade alla skogspinnar, ok ok ok - jag fick stanna honom för att markera en, men tyvärr hann han klyva ett par stycken innan jag fick loss dem   .

_
  
Frasse ligger, sin vana trogen, och dricker en slurk efter spåret    (eller så sköljer han ur pinnflisorna   ).

_
Eva fick uppdraget att vara mottagare åt Frasse på hans budföringar och laddad till tänderna för att stoppa honom från att tjuva tillbaka till mig fick hon en ny kompis istället ... som vägrade lämna henne   . När Frasse gillar någon så gör han det med kraft   .

_
Yaxxons uppletande i en ganska klurig ruta gick bra. Han behövde några extraskick för att hitta sista föremålet och vips fick vi öva på "stanna - UT" vilket ju inte alls är så dumt   . Han stannade på kommandot när han var på väg in och vände utåt igen och hittade föremålet   . Instant reward!

_

En annan form av instant reward - frolic på stubbåker   
 
_
Annars var det en jättemysig dag i skogen med bl.a en massa valpmys - 2 übersöta boxar-valpar vid namn Burre och Teddy, som Boxer-Nina hade med sig (Kennel Impressive's) och så Bert och Beriths Fräck   . Bert, som med erfarenhetens och ålderns rätt är en ganska luttrad man i hundavseende, är så kär i den lille parveln att man nästan blir lite rörd   .

_
Väl hemma blev det en stund på locket innan Jonas satte igång att mecka min gränsfall absoluta älsklingsrätt - spaghetti och köttfärssås  . Jonas köttfärssås går icke av för hackor även om jag bara måste ha ketchup på   . Jag har fått höra i över 11 år (vid varje tillfälle vi ätit denna anrättning) hur många tomater det faktiskt är i hans köttfärssås och hur onödigt och dessutom stillöst det därmed är med ketchup men det GÅR bara inte att käka spaghetti och köttfärssås utan ketchup och färskriven parmesan   . Medan han lagade mat tog jag ut Faxe på en långpromenad och det är ju en upplevelse i sig ... Jag har ju haft en del issues med Yaxxons örnlandningar (rätt plats, rätt tid, rätt temperatur, rätt stämning och helst störningsfritt  ) och man kan säga att Faxe är Yaxxons raka motsats - när han bli bajsnödig så blir han bajsnödig ... typ   . Helt hämningslös och det gäller sannerligen att INTE lämna hemmet utan att ha kontrollerat bajspåsstatus - NOGA!

_
 

_
Det är tur för honom att han är söt   .

_
 


 

_
Idag får vi se vad som händer - som vanligt - ska försöka jobba undan så mkt jag bara kan innan semestern först och främst. Ikväll tänkte jag ta en cykeltur eller nåt sånt med Yaxxon för att s.a.s bibehålla det här med konditionsträningen seriöst   .
_
ANTAL STEG I FREDAGS: 11 362
ANTAL STEG I LÖRDAGS: 11 690
ANTAL STEG IGÅR: 15 907

_
"Olika falla flygets lottor."   


Av Nina Palm - 1 september 2012 19:03

Idag har vi varit ute och tävlat BL* - klass 2 i Landskrona - och det gick ju bra ... till slut   . Domare var Carina Barthel, som är lite smått världsberömd i hela Skåne för att vara väldigt hård och petig och när allt väl är över känns det ju gött att vi blev uppflyttade, för det blev vi, för att vi var bra idag och inte på grund av rosa brillor   .

_
Hur som helst. Yaxxon var onödigt pigg och jag bad i vanlig ordning till gud om att solen skulle börja gassa över planen lagom till vår entré   . Solen sken men det hjälpte föga, herregud   .

_
Vi fick ihop 173 p iaf och blev - som sagt - uppflyttade till 3:an och dessutom vann vi tävlingen och även om det inte är det väsentliga är det ändå rätt kul att stå högst upp på pallen nån gång då och då   .

_
Dagens 10:or:

Platsliggning

Rutan - coolt eftersom detta är ett helt nytt moment för oss

Helhetsintrycket - viktigast egentligen, att det ser trevligt ut sammanfattningsvis   


Dagens 9:or:

Läggande under gång - högoddsare på riktigt eftersom Yaxxons läggande normalt är segare än segast

Inkallning - sladdade liiite väl långt bakom innan han intog fotposition

Fjärren - en aning för långsam upp på första växlingen till sitt men annars jättefint


Dagens 8.5:a:

Hoppet - sättandet på andra sidan är fruktansvärt segt och liknar egentligen mest ett dåligt läggande när han väl har åbäkat ner sin lalla   


Dagens 7:a:

Fria följet - tyvärr väldigt dyrt att han trängde hela programmet MEN han var rak, han skällde inte, han satte sig relativt snabbt och dessutom rakt men ... har föraren svårt att ta sig fram blir det inga fräcka betyg   . Idag fick man bättre betalt för släpande vovvar och det är inget att säga om det. Smaken är som röven - klöven. Måste fixa med det här satans fria följet oavsett.


Dagens 5:a:

Apporteringen - om läggandet var dagens positiva överraskning var apporteringen motsatsen   . Full rulle ut, morr, grip, full rulle tillbaka och lite tugg på slutet men så kom han för nära mitt vänsterben i sin framfart och slog apporten ur truten på sig själv. Apporten for iväg i en liten båge bakom mig, Yaxxon backade ut bakom mig (mkt annorlunda), stod bredbent vid apporten och vevade på svansen typ - kom an nu då kärring! - MEN så bestämde han för att apportera utan dk och sätta snyggt och tuggfritt vid min sida för avlämnande   .

_
Det var det om detta - nu kör vi trean i november   . Jodå - vi har redan börjat med hopp-apport, fjärrens ställande, vittringsapportering och sitt i grupp så med lite flit så bör det ordna sig   . Det roliga med att tävla lydnadsklass är att det inte tar hela dan och att själva momenten kräver lite trix och fix, fokus och precision hos både en själv och hunden  .

_
 
Lite svettigt läge med en boxerhane på ena sidan och en riesenhane på den andra   

_
  
Yaxxon-Paxxon-Palm   

_
Imorron väntar skogning med både Yaxxon och Frasse Tjo Fräs och nu ska jag bara fundera ut vad vi ska träna på   . Spårupptag, uppletande och budisar tror jag minsann det får bli!

_
Jättemånga tack för alla grattisar för vår lilla lydnadsframgång   !


* Böglydnad   



Presentation


PALMSTRANDS SCHÄFRAR

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5 6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards