Palmstrands schäfrar

Alla inlägg under mars 2012

Av Nina Palm - 8 mars 2012 07:06

Igår körde vi alltså upp till Jönåker för att hämta Frasses kronprins Spex   . Tack Domstolsverket för möjligheten att ta attacksemester när behov uppstår   . Vi hämtade Spex hos kennel Barvatorp och vi blir hans tredje familj, om vi fattade saken rätt. Han var först ute hos "vanliga" valpköpare, som lämnade tillbaka honom, troligen för att han var lite i stökigaste laget och efter det lämnades han på prov i sex veckor till en blivande hundförare hos polisen i Linköping. Tyvärr fungerade det inte så bra mellan Spex och polisens sambo och nu är han alltså på prov i två månader (först och främst) i dårhuset på Daggpilsgränd   .

_
Spex uppförde sig hur bra som helst när vi kom upp till Lena och Peter på Barvatorp, inget trams alls, och efter en go pratstund och lite fika rullade vi söderöver med en knäpptyst hund i bilen   .

_

 

_
Jonas lämnade av mig hemma innan han körde in till stationen för att lämna tjänstebilen och hämta Djävulsmaskinen och medan han var iväg rastade jag Hobbisarna, gav dem mat, plockade fram munkorgarna, satte upp och fluffade till i buren och fixade mat till Spex   .

_
Med Hobbisarna internerade i sovrummet gjorde så Spex entré och man kan ju lugnt säga att Hobbisarna hade synpunkter på det   . Den som var argast var helt oväntat Frasse, som lät som att han hade fått en släng av rabies  . Nixx skäller ju mest för skällandets skull och Yaxxon hoppade upp och la sig på sängen (oxå helt oväntat) när vi sa till dem. Plockade faktiskt fram vår gamla trotjänare blomsprutan, som gjorde susen   . Till sist la sig lugnet, Spex inspekterade sina nya domäner, åt som en arg varg (HURRA för det!) och drack Kajsa Karlsson-style dvs. så att det var vatten i hela grovköket och efter en kissetur med husse la han sig tillrätta, först i soffan med huvudet i husses knä och sen på en grön, rund matta   .

_
    

_
 

_

Inför natten gjorde vi en rokad - via uterummet - och Spex fick gå och nanna med mig medan Hobbisarna först fick gå på tur med sin husse och sen chilla tillsammans med honom på locket   . Det är döviktigt det där (iaf för oss) att det blir rättvist socialt när det kommer in en ny hund i flocken. Halva tiden var med mänskligheten är det som gäller - basta   ! Natten har varit lugn och morronrutinerna funkade bra, jag rastade alla Hobbisarna tillsammans och eftersom jag utrustade Yaxxon och Frasse med tandskydd kände jag lugnet   . Nixx gör aldrig några dumheter så han fick ha tänderna fria om man säger så   . Spex fick en egen runda i flexi(spexi   )koppel.

_
Det är ju för tidigt att säga nåt om hur Spex är (lite som att säga att en åttaveckors valp är "jättemodig"   ) men han har iaf både ätit bra och sovit lugnt. Det vi fick ta upp till diskussion med honom direkt var att hemma hos oss tar vi det lugnt och fint inomhus, gatlopp är förbjudet och vi hämtar inga grejer från hyllorna. Han blev lite exalterad och skulle rida på Jonas men då åkte han ur soffan och det köpte han och kom tillbaka liiite mer diskret efter en stund   . Han skulle hjälpa mig att föna håret - kill i nosen de luxe    - och det slutade med att han la sig på golvet bredvid med huvudet i mitt knä samtidigt som han mycket intresserat kikade upp på håret som flög omkring och på maskinen som lät   . Ordning och reda är nog inte hans bästa gren direkt men han fattar tydliga budskap väldigt snabbt (än så länge). En kul sak är att han "jagar luft" ... inte på ett vansinnigt vis utan när andan (*hehe*) faller på. Än har han inte jagat luft (blåst) i Bara men det kommer kanske   . Han jagar däremot inte vilt verkar det som   .

_
Nu hoppas vi att den goa' känslan i magen, att Spex is da dog, stämmer och att hemmalivet snabbt kommer in i lugna rutiner.

_
"Man kan inte bromsa sig ur en uppförsbacke."   

Av Nina Palm - 6 mars 2012 06:37

Måndagar och torsdagar är ju normalt veckans absoluta koma-dagar för mig  men igår blev det mer en mysmåndag de luxe   . Direkt när jag hade kommit hem från jobbet lastade vi Hobbisarna i SilverBullitt och körde ut till Vomb för att gå en långtur i det helt underbara vädret. Ok - det var ganska kallt trots solen och så blåste det men i skogen var det rätt vindstilla iaf och vi traskade en runda på en timme   . Hobbisarna sprang omkring som puckon, letade pinnar och donade och själva fick vi upp pulsen lite - underbart på riktigt!

_
 

_
 

_
På vägen hem mot Bara svängde vi inom Staffanstorp för lite kompletterande proviantering och väl hemma meckade Jonas en supergod kycklingwok   . Lite fika på det och en helt obegriplig spansk film på TV:n (i vilken Viggo Mortensen - helt oväntat - snackade flytande español) gjorde att jag tog tag i det här med att förnya bloggen lite   . Jag vet inte om det blev bättre men det blev iaf annorlunda. Hemsidan uppdaterade jag i helgen   .

_
Ikväll får vi se vad som händer. Jag måste iaf gå två rejäla rundor med Hobbisarna. Vågar fortfarande inte chansa på att åka iväg ensam med alla tre   . Jag har nämligen lite kvarstående rädsla sen slagsmålet mellan Frasse och Yaxxon i vintras, det var lixom verkligen oväntat att det skulle smälla på det viset. När Jonas är med händer det aldrig nånting men jag går hellre 3-4 km extra än riskerar att de ska känna av mina vibbar och börja boxas   . Sen gör det ju inte direkt nån skada att gå på extra prommis inför VVAI-kollen på torsdag ... HERREGUD så segt det går nu   ! Men det är bara att bita ihop.

_
ANTAL STEG IGÅR: 12 612

_
"When nothing goes right, go left."   

Av Nina Palm - 5 mars 2012 07:25

Tillbaka i Gruvan alltså   . Helgen har varit jättemysig med grillpremiär, hundträning, sovmorron och allt. Igår jobbade Jonas 13-22 och när han hade åkt till jobbet satte jag igång med att göra iordning i kuvösen   . Torkade av stolarna och bordet, torkade fönsterkarmarna, mummade golvet och dammsög stolsdynorna och det blev hur fint som helst - välkommen våren  ! Fortsatte med fixa iordning i själva boet och tvätta ett par maskiner tvätt. Sehr huslisch also  !

_
På eftermiddan såg jag på FB att det verkade bli lite action nere på klubben så jag rullade ner för en dos träning med Fraxxon   . Cina, Gosia, Petra och Sabina hade satt på kaffe och dessutom hunnit träna lite innan jag kom. Det var grymt kallt (okej 3 plusgrader men ändå) där nere trots det fina solskenet och jag lovar att gruppa för framåtsändande inte var nån höjdare precis   . Innan jag tog ut Yaxxon rotade jag igenom mina uppletandegrejer och hittade ett par handskar, lite slemmiga men ändå - tack gode gud för det   . Yaxxon fick träna på framåtsändande, fjärr (sitt/ligg), ställande under gång och skall med kommendering. Framåtsändandet börjar bli riktigt tjusigt   , särskilt kul tycker jag det är att han fiskar upp godisen från den osynliga pinnen framför gruppen och faktiskt börjar gå framåt därifrån utan kommando   . Fick rätta till gåendet ett par gånger när han ökade farten mot nästa pinne men ett par skick blev jättebra   . Fjärren började med ett bautaskutt upp från ligg till sitt, tyvärr  . Gör om - gör rätt (för jävelen   ). Är noga med att belöna just sättandena och jag tyckte det blev riktigt bra efter första skuttsättandet. Ställandet under gång har vi betyg på med hand-dk men vi nördar vidare för att slippa det där dk:t så klart. Skall med kommendering funkar så till vida att han inte bryr sig om kommenderingen, däremot studsar han uppåt/bakåt i första skallsekvensen och det är ju så där bra   . Måste se till att vara noga med att betona kommandot "SITT" innan vi börjar. Skallen i första omgången är ofta dubbelskall (eller hur man nu ska säga), han skäller två gånger tätt, liiiten paus, två gånger tätt, liiiten paus osv och i andra omgången skäller han jämnt och bra. Hmmm   ?

_
  
Yaxxon

_
Frasse fick sig en kommendering av momenten i appellklass och det visade sig att han inte bara kan gå linförighet supersnyggt utan även att han kan gå ett riktigt fint framförgående   . Läggandet under gång funkar oxå jättebra. Sitt kvar kan han men han lättar blixtsnabbt med rumpan ibland så nån inkallning blir det inte tal om förrän det är fixat och fixar det sig inte får jag helt enkelt strunta i att träna själva inkallningen   . Hopp över hinder körde jag med lågt hinder eftersom jag vet att han kan ta avstamp från hindret och det är ju en fetnolla all inclusive (vad är det med mig och det där satans hoppet!?   ). Han tjyvade tillbaka en gång och sättandet på andra sidan hindret var lite trögt de första försöken men det fixar vi enkelt - visade det sig - med ändrad målbild   . Apporteringen hade jag provat innan på dan och det var lite Nixx-revival över det   . Den stora skillnaden mellan Frasse och Nixx är dock att Frasse tar åt sig när man säger till honom och att han har tredubbelt bättre minne   . Bara det att jag fick stopp på honom när han tjyvade kändes i sammanhanget helt fantastiskt   . Tugget var sanslöst på första försöket MEN - till skillnad mot Nixx - slutade han tugga och skyndade sig in med apporten när jag viftade med en godis och sa hit-fast   !

_
Nixx fick avsluta dagen med uppletande av liten liten pinne, skall och hopp över jättelågt hinder och var väldigt nöjd med det   .

_
 
Frasse Tjo Fräs

    

_
 

_
  
Beware of the bear - Nille Den Lille  

_
Idag strålar solen - som sagt - från en klarblå himmel och planen för idag är att skynda mig hem efter jobbet för att åka ut på långtur nånstans med hela ligan och Jonas   .

_
ANTAL STEG IGÅR: 9 344

_
"Det är meningslöst att sukta efter mer tid om du redan slösar bort det mesta av den du har."   

Av Nina Palm - 4 mars 2012 09:19

Nu har vi så smått börjat smälta veckans besked. Det är fortfarande deppigt men nånstans inser man ju att livet går vidare, Frasse förstår inte att han fått sparken och är lika glad som vanligt    utom i den stunden när han inte får åka med pappa till jobbet, då blir han lite lissen'   .

_
I fredags kväll kom Gosia och Jörgen förbi och vi hade en härlig kväll med grillpremiär och allmänt mys   .

_
Igår packade  jag alla Hobbisar i bilen och åkte ut till Revingehed för träning med gruppen. Det var kallt i luften men solen sken så det kändes verkligen som att våren hade kommit. Frasse fick SBK:a på riktigt - han är ju lixom vid full vigör och dessutom vass både på att spåra och leta grejer (så länge han får plocka upp dem   ). Budföring var projekt nr 1 på menyn och det blev inget civilsändande av det hela utan han sprang fint till Mariana, satte sig "fot" och fick en mumsig bit kyckling för besväret ... 3 gånger   . Efter det trampade jag ett spår på 4-500 meter med lite övergångar, terräng- och vindbyten osv. La ut 3 apporter oxå. Hade med mig Petra som fotograf och jag lovar att vi var beredda på en livad resa - mentala spikskor på s.a.s Döm vår förvåning när Frasse susade iväg i lugn och behaglig fart   !? Linan hängde stundtals i en båge, Frasse jobbade sig noggrant och lugnt genom svårigheterna och jag fick inte blodsmak i munnen. Minuset var att han gick över träapporterna men det är ju ett lättfixat issue   . Frasses dag avslutades med ett uppletande och där blev det första skicket = attackleta nära men när han fick vind på ett föremålet långt ut drog han iväg, stannade vid föremålet och tittade på mig (de har ju nördat passiva markeringar i åravis, Jonas och Frasse), jag sa "apport!" och sen var vi igång   . Herregud vilka gripanden och vilka tjusiga avlämnanden! Den killen kan hålla "fast" på riktigt - ingen retrievervarning där inte   .

_
 

_
 

_
 

_
 

_
 

_
 

_
 

_

Vad vi gör av detta? Det får bli veckans cliffhanger   .

_
Yaxxon har inte spårat sen ... ja, när gjorde han det   ? Lite spänt var det allt, Revinge är ju vad det är och med frost i gräset på morronen och sen solsken på det brukar ju inte vara de optimala förutsättningarna precis. Jag trampade iaf ett 6-700 meter långt spår med upptag och 5 skogspinnar i (kändes ju naturligt   ). Upptaget var ju livat men han hittade både spåret och trixade sig efter utvecklingssamtal och omskick ut på rätt håll   . Yaxxon är rolig med det där, han gasar järnet från start men när han inser att det krävs lite extra koncentration drar han ner på farten och lixom limmar nosen i underlaget och är jättejättejättenoga   . Han markerade 4 av 5 skogspinnar och spåruppehållet märktes inte   . Uppletandet var det inte mycket att säga om alls, påminde honom om att hålla fast vid avlämnandena men annars gick det faktiskt jättebra. Bra djup i skicken och inget spring   .

_
 

_
 

_
 

_
 

_
Nixx fick leta godisar och hjälpa till med det praktiska, som att valla uppletanderutan och som vanligt gjorde han detta med liv och lust   . Tyvärr är han fortfarande halt i sitt ena bakben sen trädfällningen för 14 dar sen men nu har han vilat och vilat, fått maxdos Metacam hela tiden utan att det gått över och han verkar rätt obekymrad av hältan så - spring älskade hund, spring allt vad du orkar   .

_
Fler bilder från gårdagens övningar finns här   .

_
Hemma igen hade Jonas just landat efter jobbet och vi tog en powernap innan vi meckade middag, kollade på Mello och hade en redig lockkväll    . Nu börjar man så smått längta efter nya kollegan, man är nyfiken på vad det blir för en filur och man ser fram emot att lära känna honom eller henne. Håll gärna en extra tumme för att det blir rätt vovve direkt ...

_
ANTAL STEG IGÅR: 13 111

_
Å så en Nalle Puh:
"Man kan inte vara nere med en ballong."   

Av Nina Palm - 2 mars 2012 08:21

Igår kom så beskedet att Frasse inte får jobba mer som polishund   . Han är allt för besvärad av sina kraftiga, nästan handikappande, stresspåslag som kommer utan nån egentlig logik. Han kan spåra fantastiskt på alla underlag ena dagen och "brinna" efter 20 meters spårande (i bästa fall) andra dagen, han kan söka inomhus alldeles lysande ena dagen och andra dagen råder regelrätt vansinne i Frasses hjärna innan han ens fått kommandot "sök" och han markerar då på chans överallt där det finns minsta vittring av människa. Han kan gå ett urtjusigt skydds i början av veckan för att nolla alla moment i slutet av veckan. Jonas har gjort allt han har kunnat, han har försökt förstå hur och varför, han har provat olika tips och råd och det HAR blivit bättre men det är fortfarande så, att han aldrig vet hur en träning (han har ju inte jobbat skarpt på ett tag men samma sak gäller där) ska gå när han tar Frasse ur bilen. Den här tiden, sen Frasse togs ur tjänst den 20 november 2011, har varit en berg- och dalbana utan dess like där riktigt bra träningar varvats med fullständiga katastrofer på ett sätt som jag inte tror att ens jag kan föreställa mig. Jonas har fått högt betyg för sin envisa kamp och sin träning för att rädda Frasse kvar i tjänst och ingen skugga faller på honom enligt kollegorna på Revinge Nygård. Frasse kom som 5-åring till Skånepolisen för att Stockholmspolisen inte ville ha honom - så var det. Han har haft bekymmer med stress på jobbet hela resan men har ändå fångat ganska mycket bus, han har haft problem med smärtor av prostatan och sina dåliga tänder och vi har alla trott att åtgärdandet av de här bekymrena + träning skulle ge utslag och det har det gjort, bara inte tillräckligt och nu har man alltså satt punkt. Det som ändå känns gott så här i efterhand var att han avslutade sin poliskarriär med att faktiskt hitta båda busarna och föremålet i gårdagens räddningssök, även om skicken stundtals var grunda och tradiga   .

_
 


_
Vi hoppas att Frasse ska få stanna hos oss när hans kontrakt nu kommer att rivas och så småningom kommer det en ny hund till Daggpilsgränd - förhoppningsvis blir det "en Yaxxon, eller Yaxxona för all del, med lite mer humör och/eller lite extra kamplust". Det kommer att bli joxigt ett tag igen med 4 hundar (5 när Kajsa kommer hem) men så får det bli. Upp med grindarna och fram med munkorgarna igen. Frasse ska inte behöva flytta mer och att låta en fantastisk vän, en helt underbar hund och fd. kollega vandra över regnbågsbron av praktiska skäl är inget alternativ. Iaf inte när vederbörande fått tandvård för 30-40 000 kr helt nyligen   . Frasse är en fantastisk hund att ha i vardagen.

_
Nu tar vi några dagar till att bryta ihop och komma igen och vi - framförallt Jonas - tackar för allt stöd, allt engagemang, alla glada tillrop och all hjälp vi fått under resans gång   !

_

Dagens minnesbild:

_
 

Första bilden på nyinflyttad Frasse, tagen onsdagen den 18 november 2009   

Av Nina Palm - 1 mars 2012 07:13

Igår var det Onsdagsparty   . Vi började med "nä men vi struntar i platsen idag" och slutade med att lägga 8 hundar plats. En av hundarna var Frasse "under utvärdering" Fräs och min plan som tävlingsledare var att lägga Fräset på ena kanten eftersom han ju minst sagt haft bekymmer med plats i grupp (oxå). Hur det nu var fick vi rumstrera om lite, bl.a på grund av doftälvan Skrullareda och diverse hormoniska hanar  , och vips hade Frasse hamnat mitt i smeten. Jonas värmde honom lugnt och avslappnat, la honom, lämnade honom och traskade iväg på fullt avstånd och Frasse låg kvar, alla 6 minutrarna   . Han pep lite första halvminuten men blev tyst och låg utan anspänning ända till den magiska 3-minutersgränsen när han började pipa lite igen, dock för att tystna ganska snabbt   . Jag lovar att jag nästan höll på att bryta ihop av lycka och lättnad när tiden var ute - för att inte tala om vad Jonas kände   . När Frasse var klar med sin plats och på väg till bilen utbröt jubel på många håll och det är det som är så härligt med Onsdagstårtgruppen - ALLA engagerar sig i allas issues och när nåt till slut går riktigt bra utbryter nästanpå soldans   . Vi har varit igenom mycket genom åren, bl.a har vi fått två skottberörda hundar att ligga plats med skott, vi har fått en skogsrädd kille att våga spåra fullt ut i skogen (bl.a. genom att lägga spår mot alla skogens rotvältor och täta granpartier, parkera ryggor och grejer vid sidan av spåret och lägga ut folk i skogen) och nu har Frasse Fräs legat plats på riktigt. STOR lycka!

_
 

_
Yaxxon fick öva på framåtsändande först - med grupp - och det gick riktigt bra. Nu har jag en osynlig pinne med en godis på innan gruppen och en likadan i slutet men det kändes hur som helst väldigt stabilt och sorterat   . Det verkar som att vi har löst problemet med de sega utgångarna iaf och nästa pass är det dags att plocka bort mittpinnen   . Efter lite fika tog jag ut Yaxxon för ett andra pass och vi började med ett fritt följ som gick riktigt bra, liite ljud i högerstegisarna men inget alarmerande. Stegen fick han oxå traska över och där hoppar han konsekvent över sista steget, det är inget jag kommer att lägga allt för mycket energi på utan jag gör halten nära stegen efteråt och hoppas på det bästa - det funkade ju för Kajsa. Körde ett par tre krypstarter oxå som gick bra och avslutade med några långa inkallningar - ställandet är jättebra medan läggandet är rätt dåligt faktiskt   . Får fundera på hur jag ska lösa det. Troligen är det en koncentrations- eller hörsamhetsgrej   .

_
 

_
Vi avslutade kvällen med en rastningstur innan det bar av hem till Bara för att nanna kudden   .

_
Ikväll är det TS-möte - eller TK-möte som det heter nuförtiden - och jag får se hur det blir med det. Lär bli sen hem pga en förhandling i eftermiddag.

_
Just ja!

Dagens nostalgitripp:

_

Kajsa cirka 6 månader gammal - brittsommar i Åhus år 2000    ... Hon blev lixom aldrig större   . 

_
ANTAL STEG IGÅR: ingen aning, glömde räknaren hemma

_
"Den som inte satsar på att vinna har redan förlorat."   

Presentation


PALMSTRANDS SCHÄFRAR

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6
7
8 9
10
11
12 13
14
15 16 17
18
19 20 21 22 23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards